Wiosna – doskonały czas, by zacząć jeść sezonowo
Nowy rok kojarzony jest z postanowieniami, ale to właśnie wiosna najbardziej inspiruje do zmian. Takie czynniki jak coraz lepsza pogoda za oknem i dłuższe dni stanowią dla wielu osób dobrą motywację do działania. W tym okresie w sklepach pojawia się coraz szerszy asortyment świeżych warzyw i owoców. To też dobry moment na to, aby wprowadzić je do swoich regularnych posiłków. Tym samym znacząco się je urozmaici, a przede wszystkim podniesie ich jakość.
Zimą niestety wiele osób o tym zapomina, jest to jednak niezbędny element budujący odporność. Witaminy w nich zawarte wspierają cały organizm człowieka, dlatego ich obecność w jadłospisie jest bardzo ważna. Co więcej, wiosną warto zrezygnować z przetworów, lepiej zamienić je na owoce w nieprzetworzonej formie. Podobnie jak o każdej porze roku należy również ograniczyć produkty tłuste, zawierające dużą ilość cukrów – są to na przykład niektóre jogurty i soki, czy (wbrew pozorom) płatki oraz batoniki typu „fitness”. Na wagę i ogólny stan zdrowia negatywnie mogą wpływać również słone przekąski.
Co powinno się jeść wiosną?
Wiosną wszystko budzi się do życia – zwierzęta przerywają swój sen zimowy, trawa staje się bardziej zielona, a roślinność zaczyna rozkwitać, jest to też dobry moment na prace w ogródkach, aby potem obfitowały one w zbiory najróżniejszych warzyw i owoców. Co prawda większość z nich dostępnych jest przez cały rok w sklepach, jednak to właśnie w sezonie wiosennym smakują najlepiej. W przypadku kupna tych produktów warto decydować się na żywność BIO, dzięki temu można mieć pewność, że nie wykorzystywano przy jej produkcji pestycydów, polepszaczy smaku oraz koloru.
To właśnie ta pora to najlepszy czas, z którego możemy czerpać właśnie takie produkty, ponieważ to wtedy mają szansę dojrzewać w odpowiednich, naturalnych dla nich warunkach, bez żadnych wspomagaczy. Wraz z nadejściem wiosny zdecydowanie najbardziej pożądane są te warzywa i owoce, których brakuje zimą tj. sałata, rzodkiewka, truskawki, a także wiele innych. Dieta wiosenna powinna opierać się przede wszystkim na dostarczaniu do organizmu odpowiednich witamin i składników mineralnych, które pomogą lepiej radzić sobie z ewentualnymi sezonowymi zachorowaniami.
Wiosenna dieta oczyszczająca
Po zimie szczególnie warto zadbać o pobudzenie organizmu do działania. W tamtym okresie nie zawsze ma się czas i motywację do trzymania odpowiedniej diety, dlatego wiosna będzie idealną porą roku na delikatny detoks. Jest to szansa na oczyszczenie organizmu z toksyn i uzupełnienie podstawowych składników odżywczych, a pomóc w tym mogą odpowiednio przygotowane domowe soki.
Ta pora roku obfituje w wiele warzyw i owoców, które w pozytywny sposób oddziałują na zdrowie dzięki zawartym w nich substancjom. W zależności od tego, co znajdzie się w wyciskarce, lub blenderze, takie właściwości będzie miał przygotowany napój. Detoks sokowy pomoże także w poprawie odporności. W sokach mogą znaleźć się marchewki, jabłka, ogórki, selery naciowe, natki pietruszki czy szpinak. Dodając odrobinę korzennych przypraw, można wzmocnić w ten sposób metabolizm, czyli przemianę materii.
Wiosna i własny ogródek warzywny
Kupowanie warzyw i owoców w sklepach spożywczych czy na targach to nie jedyny możliwy sposób pozyskiwania ich. Zdecydowanie najtańszym i najlepszym rozwiązaniem będzie posadzenie ich we własnym ogródku. Dzięki temu można mieć absolutną pewność, że nie były nawożone żadnymi szkodliwymi nawozami, a w obecnych czasach niestety jest to dość powszechne. Posiadanie własnej hodowli takich roślin nie wymaga ogromnych hektarów ziemi, tak naprawdę wystarczy niewielki skrawek odpowiednio przygotowanego terenu na działce, lub nawet doniczka. Domowa uprawa staje się bardzo popularna, zwłaszcza w dobie szybko rosnących cen w sklepach.
Co prawda wymaga to odrobiny wysiłku, jednak gdy już można rozpocząć pierwsze zbiory, czuje się ogromną satysfakcję. Aby warzywa i owoce mogły rosnąć, potrzebują odpowiednich warunków – należy wyposażyć się w odpowiednią pod względem wielkości doniczkę, która nie będzie blokowała rozrostu korzeni rośliny. Kluczowy będzie również dobór odpowiedniego rodzaju ziemi, należy ją bowiem dobrać indywidualnie do danego gatunku sadzonek. Niezbędne jest również odpowiednie, regularne podlewanie.
Kilka pomysłów na smaczne wiosenne kanapki
Dobrym sposobem na to, aby kanapki nie były nudne, tylko kolorowe i smaczne, są wiosenne jarzyny. Z pewnością będzie to dobra alternatywa dla zwykłych, codziennych śniadań czy kolacji, takie dodatki nie tylko dostarczą niezbędnych witamin, ale także będą cieszyć oko. Jest to dobry wybór dla dzieci – niejadków, gdy na ich kawałku chleba znajdzie się zwierzak stworzony z sezonowych dodatków, z pewnością chętniej go zjedzą. Jakie warzywa wprowadzić do wiosennych kanapek? Na pewno warto postawić na szpinak, który jest doskonałym źródłem witaminy A, C, B3, żelaza czy magnezu. Popularne i zdrowe są także rzodkiewki, które w wielu sklepach dostępne są tylko w określonych porach roku.